Arabiska för antyda

lammaHa
ﻟَﻤَّﺢَ
antyda – dåtid han
yulammiHu
ﻳُﻠَﻤِّﺢُ
antyda – nutid han

Det arabiska verbet för att antyda skrivs ﻟَﻤَّﺢَ och uttalas lammaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻠَﻤِّﺢُ och uttalas yulammiHu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet antyda består av de arabiska bokstäverna lam som skrivs ﻝ och uttalas l, mim som skrivs ﻡ och uttalas m och Ha som skrivs ﺡ och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med antyda

Alla bokstäver i antyda

ﻟَﻤَّﺢَ
ﻟـ
ـﻤـ
ـﺢ
 
ﻟـ
ـﻤـ
ـﺢ
 
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
lam
l
mim
m
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för antyda består av: Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ﻟـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺢ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻟَﻤَّﺢَ och uttalas lammaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för antyda

fa33ala blir lammaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för antyda skrivs ﻟَﻤَّﺢَ och uttalas lammaHa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är l, m och H, blir ordet lammaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som antyda

Böjningsformer av antyda

dåtid
nutid
han
lammaHa
ﻟَﻤَّﺢَ
han - dåtid
yulammiHu
ﻳُﻠَﻤِّﺢُ
han - nutid
hon
lammaHat
ﻟَﻤَّﺤَﺖ
hon - dåtid
tulammiHu
ﺗُﻠَﻤِّﺢُ
hon - nutid
jag
lammaHtu
ﻟَﻤَّﺤﺖُ
jag - dåtid
'ulammiHu
ﺃُﻟَﻤِّﺢُ
jag - nutid