Arabiska för lita

3awwala
ﻋَﻮَّﻝَ
lita – dåtid han
yu3awwilu
ﻳُﻌَﻮِّﻝُ
lita – nutid han

Det arabiska verbet för att lita skrivs ﻋَﻮَّﻝَ och uttalas 3awwala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻌَﻮِّﻝُ och uttalas yu3awwilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet lita består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, waw som skrivs och uttalas w och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med lita

Alla bokstäver i lita

ﻋَﻮَّﻝَ
ﻋـ
ـﻮ
 
ﻋـ
ـﻮ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﻮ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
ayn
3
waw
w
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för lita består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ (här som ـﻮ ) och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﻮَّﻝَ och uttalas 3awwala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för lita

fa33ala blir 3awwala

Vi har sett att det arabiska ordet för lita skrivs ﻋَﻮَّﻝَ och uttalas 3awwala. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är 3, w och l, blir ordet 3awwala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som lita

Böjningsformer av lita

dåtid
nutid
han
3awwala
ﻋَﻮَّﻝَ
han - dåtid
yu3awwilu
ﻳُﻌَﻮِّﻝُ
han - nutid
hon
3awwalat
ﻋَﻮَّﻟَﺖ
hon - dåtid
tu3awwilu
ﺗُﻌَﻮِّﻝُ
hon - nutid
jag
3awwaltu
ﻋَﻮَّﻟﺖُ
jag - dåtid
'u3awwilu
ﺃُﻋَﻮِّﻝُ
jag - nutid