Arabiska för bråka

jaadala
ﺟَﺎﺩَﻝَ
bråka – dåtid han
yujaadilu
ﻳُﺠَﺎﺩِﻝُ
bråka – nutid han

Det arabiska verbet för att bråka skrivs ﺟَﺎﺩَﻝَ och uttalas jaadala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺠَﺎﺩِﻝُ och uttalas yujaadilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bråka består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, dal som skrivs och uttalas d och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bråka

Alla bokstäver i bråka

ﺟَﺎﺩَﻝَ
ﺟـ
ـﺎ
 
ﺟـ
ـﺎ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺎ
ـﺪ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
jim
j
alef
dal
d
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för bråka består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﺎﺩَﻝَ och uttalas jaadala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bråka

faa3ala blir jaadala

Vi har sett att det arabiska ordet för bråka skrivs ﺟَﺎﺩَﻝَ och uttalas jaadala. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är j, d och l, blir ordet jaadala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bråka

Böjningsformer av bråka

dåtid
nutid
han
jaadala
ﺟَﺎﺩَﻝَ
han - dåtid
yujaadilu
ﻳُﺠَﺎﺩِﻝُ
han - nutid
hon
jaadalat
ﺟَﺎﺩَﻟَﺖ
hon - dåtid
tujaadilu
ﺗُﺠَﺎﺩِﻝُ
hon - nutid
jag
jaadaltu
ﺟَﺎﺩَﻟﺖُ
jag - dåtid
'ujaadilu
ﺃُﺟَﺎﺩِﻝُ
jag - nutid