Arabiska för avstå

zahada
ﺯَﻫَﺪَ
avstå – dåtid han
yazhadu
ﻳَﺰﻫَﺪُ
avstå – nutid han

Det arabiska verbet för att avstå skrivs ﺯَﻫَﺪَ och uttalas zahada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺰﻫَﺪُ och uttalas yazhadu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet avstå består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs och uttalas z, ha som skrivs och uttalas h och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med avstå

Alla bokstäver i avstå

ﺯَﻫَﺪَ
ﻫـ
ـﺪ
 
ﻫـ
ـﺪ
 
ـﺰ
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ـﺪ
 
zayn
z
ha
h
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för avstå består av: Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺯَﻫَﺪَ och uttalas zahada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för avstå

fa3ala blir zahada

Vi har sett att det arabiska ordet för avstå skrivs ﺯَﻫَﺪَ och uttalas zahada. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är z, h och d, blir ordet zahada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som avstå

Böjningsformer av avstå

dåtid
nutid
han
zahada
ﺯَﻫَﺪَ
han - dåtid
yazhadu
ﻳَﺰﻫَﺪُ
han - nutid
hon
zahadat
ﺯَﻫَﺪَﺕ
hon - dåtid
tazhadu
ﺗَﺰﻫَﺪُ
hon - nutid
jag
zahadtu
ﺯَﻫَﺪﺕُ
jag - dåtid
'azhadu
ﺃَﺯﻫَﺪُ
jag - nutid