Arabiska för lämna

bariHa
ﺑَﺮِﺡَ
lämna – dåtid han
yabraHu
ﻳَﺒﺮَﺡُ
lämna – nutid han

Det arabiska verbet för att lämna skrivs ﺑَﺮِﺡَ och uttalas bariHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺒﺮَﺡُ och uttalas yabraHu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet lämna består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs ﺏ och uttalas b, ra som skrivs ﺭ och uttalas r och Ha som skrivs ﺡ och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med lämna

Alla bokstäver i lämna

ﺑَﺮِﺡَ
ﺑـ
ـﺮ
 
ﺑـ
ـﺮ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺮ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
beh
b
ra
r
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för lämna består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﺮِﺡَ och uttalas bariHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för lämna

fa3ila blir bariHa

Vi har sett att det arabiska ordet för lämna skrivs ﺑَﺮِﺡَ och uttalas bariHa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är b, r och H, blir ordet bariHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som lämna

Böjningsformer av lämna

dåtid
nutid
han
bariHa
ﺑَﺮِﺡَ
han - dåtid
yabraHu
ﻳَﺒﺮَﺡُ
han - nutid
hon
bariHat
ﺑَﺮِﺣَﺖ
hon - dåtid
tabraHu
ﺗَﺒﺮَﺡُ
hon - nutid
jag
bariHtu
ﺑَﺮِﺣﺖُ
jag - dåtid
'abraHu
ﺃَﺑﺮَﺡُ
jag - nutid