Arabiska för isolera

3azala
ﻋَﺰَﻝَ
isolera – dåtid han
ya3zilu
ﻳَﻌﺰِﻝُ
isolera – nutid han

Det arabiska verbet för att isolera skrivs ﻋَﺰَﻝَ och uttalas 3azala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﺰِﻝُ och uttalas ya3zilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet isolera består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, zayn som skrivs och uttalas z och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med isolera

Alla bokstäver i isolera

ﻋَﺰَﻝَ
ﻋـ
ـﺰ
 
ﻋـ
ـﺰ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺰ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
ayn
3
zayn
z
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för isolera består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﺰَﻝَ och uttalas 3azala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för isolera

fa3ala blir 3azala

Vi har sett att det arabiska ordet för isolera skrivs ﻋَﺰَﻝَ och uttalas 3azala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är 3, z och l, blir ordet 3azala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som isolera

Böjningsformer av isolera

dåtid
nutid
han
3azala
ﻋَﺰَﻝَ
han - dåtid
ya3zilu
ﻳَﻌﺰِﻝُ
han - nutid
hon
3azalat
ﻋَﺰَﻟَﺖ
hon - dåtid
ta3zilu
ﺗَﻌﺰِﻝُ
hon - nutid
jag
3azaltu
ﻋَﺰَﻟﺖُ
jag - dåtid
'a3zilu
ﺃَﻋﺰِﻝُ
jag - nutid