Arabiska för numrera

raqqama
ﺭَﻗَّﻢَ
numrera – dåtid han
yuraqqimu
ﻳُﺮَﻗِّﻢُ
numrera – nutid han

Det arabiska verbet för att numrera skrivs ﺭَﻗَّﻢَ och uttalas raqqama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺮَﻗِّﻢُ och uttalas yuraqqimu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet numrera består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, qaf som skrivs och uttalas q och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med numrera

Alla bokstäver i numrera

ﺭَﻗَّﻢَ
ﻗـ
ـﻢ
 
ﻗـ
ـﻢ
 
ـﺮ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
ra
r
qaf
q
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för numrera består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ﻗـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﻗَّﻢَ och uttalas raqqama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för numrera

fa33ala blir raqqama

Vi har sett att det arabiska ordet för numrera skrivs ﺭَﻗَّﻢَ och uttalas raqqama. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är r, q och m, blir ordet raqqama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som numrera

Böjningsformer av numrera

dåtid
nutid
han
raqqama
ﺭَﻗَّﻢَ
han - dåtid
yuraqqimu
ﻳُﺮَﻗِّﻢُ
han - nutid
hon
raqqamat
ﺭَﻗَّﻤَﺖ
hon - dåtid
turaqqimu
ﺗُﺮَﻗِّﻢُ
hon - nutid
jag
raqqamtu
ﺭَﻗَّﻤﺖُ
jag - dåtid
'uraqqimu
ﺃُﺭَﻗِّﻢُ
jag - nutid