Arabiska för boxa, slå

lakama
ﻟَﻜَﻢَ
boxa, slå – dåtid han
yalkamu
ﻳَﻠﻜَﻢُ
boxa, slå – nutid han

Det arabiska verbet för att boxa, slå skrivs ﻟَﻜَﻢَ och uttalas lakama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻠﻜَﻢُ och uttalas yalkamu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet boxa, slå

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet boxa, slå består av de arabiska bokstäverna lam som skrivs och uttalas l, kaf som skrivs och uttalas k och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med boxa, slå

Alla bokstäver i boxa, slå

ﻟَﻜَﻢَ
ﻟـ
ـﻜـ
ـﻢ
 
ﻟـ
ـﻜـ
ـﻢ
 
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
lam
l
kaf
k
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för boxa, slå består av: Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ﻟـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ـﻜـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻟَﻜَﻢَ och uttalas lakama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för boxa, slå

fa3ala blir lakama

Vi har sett att det arabiska ordet för boxa, slå skrivs ﻟَﻜَﻢَ och uttalas lakama. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är l, k och m, blir ordet lakama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som boxa, slå

Böjningsformer av boxa, slå

dåtid
nutid
han
lakama
ﻟَﻜَﻢَ
han - dåtid
yalkamu
ﻳَﻠﻜَﻢُ
han - nutid
hon
lakamat
ﻟَﻜَﻤَﺖ
hon - dåtid
talkamu
ﺗَﻠﻜَﻢُ
hon - nutid
jag
lakamtu
ﻟَﻜَﻤﺖُ
jag - dåtid
'alkamu
ﺃَﻟﻜَﻢُ
jag - nutid