Arabiska för föredra

rajjaHa
ﺭَﺟَّﺢَ
föredra – dåtid han
yurajjiHu
ﻳُﺮَﺟِّﺢُ
föredra – nutid han

Det arabiska verbet för att föredra skrivs ﺭَﺟَّﺢَ och uttalas rajjaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺮَﺟِّﺢُ och uttalas yurajjiHu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet föredra består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, jim som skrivs och uttalas j och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med föredra

Alla bokstäver i föredra

ﺭَﺟَّﺢَ
ﺟـ
ـﺢ
 
ﺟـ
ـﺢ
 
ـﺮ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
ra
r
jim
j
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för föredra består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺢ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﺟَّﺢَ och uttalas rajjaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för föredra

fa33ala blir rajjaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för föredra skrivs ﺭَﺟَّﺢَ och uttalas rajjaHa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är r, j och H, blir ordet rajjaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som föredra

Böjningsformer av föredra

dåtid
nutid
han
rajjaHa
ﺭَﺟَّﺢَ
han - dåtid
yurajjiHu
ﻳُﺮَﺟِّﺢُ
han - nutid
hon
rajjaHat
ﺭَﺟَّﺤَﺖ
hon - dåtid
turajjiHu
ﺗُﺮَﺟِّﺢُ
hon - nutid
jag
rajjaHtu
ﺭَﺟَّﺤﺖُ
jag - dåtid
'urajjiHu
ﺃُﺭَﺟِّﺢُ
jag - nutid