Arabiska för fokusera, tvinga

sallaTa
ﺳَﻠَّﻂَ
fokusera, tvinga – dåtid han
yusalliTu
ﻳُﺴَﻠِّﻂُ
fokusera, tvinga – nutid han

Det arabiska verbet för att fokusera, tvinga skrivs ﺳَﻠَّﻂَ och uttalas sallaTa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺴَﻠِّﻂُ och uttalas yusalliTu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet fokusera, tvinga består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, lam som skrivs och uttalas l och Ta som skrivs och uttalas T. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med fokusera, tvinga

Alla bokstäver i fokusera, tvinga

ﺳَﻠَّﻂَ
ﺳـ
ـﻠـ
ـﻂ
 
ﺳـ
ـﻠـ
ـﻂ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
 
sin
s
lam
l
Ta
T
 
 
Det arabiska ordet för fokusera, tvinga består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ـﻂ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﻠَّﻂَ och uttalas sallaTa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för fokusera, tvinga

fa33ala blir sallaTa

Vi har sett att det arabiska ordet för fokusera, tvinga skrivs ﺳَﻠَّﻂَ och uttalas sallaTa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är s, l och T, blir ordet sallaTa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som fokusera, tvinga

Böjningsformer av fokusera, tvinga

dåtid
nutid
han
sallaTa
ﺳَﻠَّﻂَ
han - dåtid
yusalliTu
ﻳُﺴَﻠِّﻂُ
han - nutid
hon
sallaTat
ﺳَﻠَّﻄَﺖ
hon - dåtid
tusalliTu
ﺗُﺴَﻠِّﻂُ
hon - nutid
jag
sallaTtu
ﺳَﻠَّﻄﺖُ
jag - dåtid
'usalliTu
ﺃُﺳَﻠِّﻂُ
jag - nutid