Arabiska för täcka

laHafa
ﻟَﺤَﻒَ
täcka – dåtid han
yalHafu
ﻳَﻠﺤَﻒُ
täcka – nutid han

Det arabiska verbet för att täcka skrivs ﻟَﺤَﻒَ och uttalas laHafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻠﺤَﻒُ och uttalas yalHafu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet täcka består av de arabiska bokstäverna lam som skrivs och uttalas l, Ha som skrivs och uttalas H och fa som skrivs och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med täcka

Alla bokstäver i täcka

ﻟَﺤَﻒَ
ﻟـ
ـﺤـ
ـﻒ
 
ﻟـ
ـﺤـ
ـﻒ
 
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
lam
l
Ha
H
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för täcka består av: Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ﻟـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺤـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ـﻒ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻟَﺤَﻒَ och uttalas laHafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för täcka

fa3ala blir laHafa

Vi har sett att det arabiska ordet för täcka skrivs ﻟَﺤَﻒَ och uttalas laHafa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är l, H och f, blir ordet laHafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som täcka

Böjningsformer av täcka

dåtid
nutid
han
laHafa
ﻟَﺤَﻒَ
han - dåtid
yalHafu
ﻳَﻠﺤَﻒُ
han - nutid
hon
laHafat
ﻟَﺤَﻔَﺖ
hon - dåtid
talHafu
ﺗَﻠﺤَﻒُ
hon - nutid
jag
laHaftu
ﻟَﺤَﻔﺖُ
jag - dåtid
'alHafu
ﺃَﻟﺤَﻒُ
jag - nutid