Arabiska för mista

Dayya3a
ﺿَﻴَّﻊَ
mista – dåtid han
yuDayyi3u
ﻳُﻀَﻴِّﻊُ
mista – nutid han

Det arabiska verbet för att mista skrivs ﺿَﻴَّﻊَ och uttalas Dayya3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻀَﻴِّﻊُ och uttalas yuDayyi3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet mista består av de arabiska bokstäverna Dad som skrivs och uttalas D, ya som skrivs och uttalas y och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med mista

Alla bokstäver i mista

ﺿَﻴَّﻊَ
ﺿـ
ـﻴـ
ـﻊ
 
ﺿـ
ـﻴـ
ـﻊ
 
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
Dad
D
ya
y
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för mista består av: Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ (här som ـﻴـ ) och uttalas y och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺿَﻴَّﻊَ och uttalas Dayya3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för mista

fa33ala blir Dayya3a

Vi har sett att det arabiska ordet för mista skrivs ﺿَﻴَّﻊَ och uttalas Dayya3a. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är D, y och 3, blir ordet Dayya3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som mista

Böjningsformer av mista

dåtid
nutid
han
Dayya3a
ﺿَﻴَّﻊَ
han - dåtid
yuDayyi3u
ﻳُﻀَﻴِّﻊُ
han - nutid
hon
Dayya3at
ﺿَﻴَّﻌَﺖ
hon - dåtid
tuDayyi3u
ﺗُﻀَﻴِّﻊُ
hon - nutid
jag
Dayya3tu
ﺿَﻴَّﻌﺖُ
jag - dåtid
'uDayyi3u
ﺃُﺿَﻴِّﻊُ
jag - nutid