Arabiska för föregå

sabaqa
ﺳَﺒَﻖَ
föregå – dåtid han
yasbiqu
ﻳَﺴﺒِﻖُ
föregå – nutid han

Det arabiska verbet för att föregå skrivs ﺳَﺒَﻖَ och uttalas sabaqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﺒِﻖُ och uttalas yasbiqu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet föregå består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, beh som skrivs och uttalas b och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med föregå

Alla bokstäver i föregå

ﺳَﺒَﻖَ
ﺳـ
ـﺒـ
ـﻖ
 
ﺳـ
ـﺒـ
ـﻖ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
sin
s
beh
b
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för föregå består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻖ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﺒَﻖَ och uttalas sabaqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för föregå

fa3ala blir sabaqa

Vi har sett att det arabiska ordet för föregå skrivs ﺳَﺒَﻖَ och uttalas sabaqa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är s, b och q, blir ordet sabaqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som föregå

Böjningsformer av föregå

dåtid
nutid
han
sabaqa
ﺳَﺒَﻖَ
han - dåtid
yasbiqu
ﻳَﺴﺒِﻖُ
han - nutid
hon
sabaqat
ﺳَﺒَﻘَﺖ
hon - dåtid
tasbiqu
ﺗَﺴﺒِﻖُ
hon - nutid
jag
sabaqtu
ﺳَﺒَﻘﺖُ
jag - dåtid
'asbiqu
ﺃَﺳﺒِﻖُ
jag - nutid