Arabiska för krama

3aanaqa
ﻋَﺎﻧَﻖَ
krama – dåtid han
yu3aaniqu
ﻳُﻌَﺎﻧِﻖُ
krama – nutid han

Det arabiska verbet för att krama skrivs ﻋَﺎﻧَﻖَ och uttalas 3aanaqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻌَﺎﻧِﻖُ och uttalas yu3aaniqu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet krama består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, nun som skrivs och uttalas n och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med krama

Alla bokstäver i krama

ﻋَﺎﻧَﻖَ
ﻋـ
ـﺎ
ﻧـ
ـﻖ
 
ﻋـ
ـﺎ
ﻧـ
ـﻖ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺎ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
ayn
3
alef
nun
n
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för krama består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻖ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﺎﻧَﻖَ och uttalas 3aanaqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för krama

faa3ala blir 3aanaqa

Vi har sett att det arabiska ordet för krama skrivs ﻋَﺎﻧَﻖَ och uttalas 3aanaqa. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är 3, n och q, blir ordet 3aanaqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som krama

Böjningsformer av krama

dåtid
nutid
han
3aanaqa
ﻋَﺎﻧَﻖَ
han - dåtid
yu3aaniqu
ﻳُﻌَﺎﻧِﻖُ
han - nutid
hon
3aanaqat
ﻋَﺎﻧَﻘَﺖ
hon - dåtid
tu3aaniqu
ﺗُﻌَﺎﻧِﻖُ
hon - nutid
jag
3aanaqtu
ﻋَﺎﻧَﻘﺖُ
jag - dåtid
'u3aaniqu
ﺃُﻋَﺎﻧِﻖُ
jag - nutid