Arabiska för försegla

khatama
ﺧَﺘَﻢَ
försegla – dåtid han
yakhtumu
ﻳَﺨﺘُﻢُ
försegla – nutid han

Det arabiska verbet för att försegla skrivs ﺧَﺘَﻢَ och uttalas khatama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺨﺘُﻢُ och uttalas yakhtumu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet försegla består av de arabiska bokstäverna kha som skrivs och uttalas kh, ta som skrivs och uttalas t och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med försegla

Alla bokstäver i försegla

ﺧَﺘَﻢَ
ﺧـ
ـﺘـ
ـﻢ
 
ﺧـ
ـﺘـ
ـﻢ
 
ﺧـ
ـﺨـ
ـﺦ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
kha
kh
ta
t
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för försegla består av: Bokstaven kha som skrivs ﺥ (här som ﺧـ ) och uttalas kh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺧَﺘَﻢَ och uttalas khatama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Böjningsformer av försegla

dåtid
nutid
han
khatama
ﺧَﺘَﻢَ
han - dåtid
yakhtumu
ﻳَﺨﺘُﻢُ
han - nutid
hon
khatamat
ﺧَﺘَﻤَﺖ
hon - dåtid
takhtumu
ﺗَﺨﺘُﻢُ
hon - nutid
jag
khatamtu
ﺧَﺘَﻤﺖُ
jag - dåtid
'akhtumu
ﺃَﺧﺘُﻢُ
jag - nutid