Arabiska för bära under armen

ta'abbaTa
ﺗَﺄَﺑَّﻂَ
bära under armen – dåtid han
yata'abbaTu
ﻳَﺘَﺄَﺑَّﻂُ
bära under armen – nutid han

Det arabiska verbet för att bära under armen skrivs ﺗَﺄَﺑَّﻂَ och uttalas ta'abbaTa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﺄَﺑَّﻂُ och uttalas yata'abbaTu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bära under armen består av de arabiska bokstäverna alif hamza som skrivs ﺇ och uttalas ', beh som skrivs ﺏ och uttalas b och Ta som skrivs ﻁ och uttalas T. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bära under armen

Alla bokstäver i bära under armen

ﺗَﺄَﺑَّﻂَ
ﺗـ
ـﺄ
ﺑـ
ـﻂ
 
ﺗـ
ـﺄ
ﺑـ
ـﻂ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺄ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
 
ta
t
alif hamza
'
beh
b
Ta
T
 
 
Det arabiska ordet för bära under armen består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ (här som ـﺄ ) och uttalas ' och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ـﻂ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺄَﺑَّﻂَ och uttalas ta'abbaTa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bära under armen

tafa33ala blir ta'abbaTa

Vi har sett att det arabiska ordet för bära under armen skrivs ﺗَﺄَﺑَّﻂَ och uttalas ta'abbaTa. Ordet följer mönstret verb form 5. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafa33ala och ordets rotbokstäver är ', b och T, blir ordet ta'abbaTa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bära under armen

Böjningsformer av bära under armen

dåtid
nutid
han
ta'abbaTa
ﺗَﺄَﺑَّﻂَ
han - dåtid
yata'abbaTu
ﻳَﺘَﺄَﺑَّﻂُ
han - nutid
hon
ta'abbaTat
ﺗَﺄَﺑَّﻄَﺖ
hon - dåtid
tata'abbaTu
ﺗَﺘَﺄَﺑَّﻂُ
hon - nutid
jag
ta'abbaTtu
ﺗَﺄَﺑَّﻄﺖُ
jag - dåtid
'ata'abbaTu
ﺃَﺗَﺄَﺑَّﻂُ
jag - nutid