Arabiska för strömma

zariba
ﺯَﺭِﺏَ
strömma – dåtid han
yazrabu
ﻳَﺰﺭَﺏُ
strömma – nutid han

Det arabiska verbet för att strömma skrivs ﺯَﺭِﺏَ och uttalas zariba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺰﺭَﺏُ och uttalas yazrabu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet strömma består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs och uttalas z, ra som skrivs och uttalas r och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med strömma

Alla bokstäver i strömma

ﺯَﺭِﺏَ
 
 
ـﺰ
ـﺮ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
zayn
z
ra
r
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för strömma består av: Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺯَﺭِﺏَ och uttalas zariba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för strömma

fa3ila blir zariba

Vi har sett att det arabiska ordet för strömma skrivs ﺯَﺭِﺏَ och uttalas zariba. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är z, r och b, blir ordet zariba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som strömma

Böjningsformer av strömma

dåtid
nutid
han
zariba
ﺯَﺭِﺏَ
han - dåtid
yazrabu
ﻳَﺰﺭَﺏُ
han - nutid
hon
zaribat
ﺯَﺭِﺑَﺖ
hon - dåtid
tazrabu
ﺗَﺰﺭَﺏُ
hon - nutid
jag
zaribtu
ﺯَﺭِﺑﺖُ
jag - dåtid
'azrabu
ﺃَﺯﺭَﺏُ
jag - nutid