Arabiska för lockas, veckas

ja3uda
ﺟَﻌُﺪَ
lockas, veckas – dåtid han
yaj3udu
ﻳَﺠﻌُﺪُ
lockas, veckas – nutid han

Det arabiska verbet för att lockas, veckas skrivs ﺟَﻌُﺪَ och uttalas ja3uda i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﻌُﺪُ och uttalas yaj3udu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet lockas, veckas består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, ayn som skrivs och uttalas 3 och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med lockas, veckas

Alla bokstäver i lockas, veckas

ﺟَﻌُﺪَ
ﺟـ
ـﻌـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﻌـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺪ
 
jim
j
ayn
3
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för lockas, veckas består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen u som skriv som tecknet ُ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻌُﺪَ och uttalas ja3uda.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för lockas, veckas

fa3ula blir ja3uda

Vi har sett att det arabiska ordet för lockas, veckas skrivs ﺟَﻌُﺪَ och uttalas ja3uda. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ula där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ula och ordets rotbokstäver är j, 3 och d, blir ordet ja3uda.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som lockas, veckas

Böjningsformer av lockas, veckas

dåtid
nutid
han
ja3uda
ﺟَﻌُﺪَ
han - dåtid
yaj3udu
ﻳَﺠﻌُﺪُ
han - nutid
hon
ja3udat
ﺟَﻌُﺪَﺕ
hon - dåtid
taj3udu
ﺗَﺠﻌُﺪُ
hon - nutid
jag
ja3udtu
ﺟَﻌُﺪﺕُ
jag - dåtid
'aj3udu
ﺃَﺟﻌُﺪُ
jag - nutid