Arabiska för stirra

rammaqa
ﺭَﻣَّﻖَ
stirra – dåtid han
yurammiqu
ﻳُﺮَﻣِّﻖُ
stirra – nutid han

Det arabiska verbet för att stirra skrivs ﺭَﻣَّﻖَ och uttalas rammaqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺮَﻣِّﻖُ och uttalas yurammiqu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet stirra består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs ﺭ och uttalas r, mim som skrivs ﻡ och uttalas m och qaf som skrivs ﻕ och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med stirra

Alla bokstäver i stirra

ﺭَﻣَّﻖَ
ﻣـ
ـﻖ
 
ﻣـ
ـﻖ
 
ـﺮ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
ra
r
mim
m
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för stirra består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ﻣـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻖ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﻣَّﻖَ och uttalas rammaqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för stirra

fa33ala blir rammaqa

Vi har sett att det arabiska ordet för stirra skrivs ﺭَﻣَّﻖَ och uttalas rammaqa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är r, m och q, blir ordet rammaqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som stirra

Böjningsformer av stirra

dåtid
nutid
han
rammaqa
ﺭَﻣَّﻖَ
han - dåtid
yurammiqu
ﻳُﺮَﻣِّﻖُ
han - nutid
hon
rammaqat
ﺭَﻣَّﻘَﺖ
hon - dåtid
turammiqu
ﺗُﺮَﻣِّﻖُ
hon - nutid
jag
rammaqtu
ﺭَﻣَّﻘﺖُ
jag - dåtid
'urammiqu
ﺃُﺭَﻣِّﻖُ
jag - nutid