Arabiska för brodera

Tarraza
ﻃَﺮَّﺯَ
brodera – dåtid han
yuTarrizu
ﻳُﻄَﺮِّﺯُ
brodera – nutid han

Det arabiska verbet för att brodera skrivs ﻃَﺮَّﺯَ och uttalas Tarraza i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻄَﺮِّﺯُ och uttalas yuTarrizu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet brodera består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, ra som skrivs och uttalas r och zayn som skrivs och uttalas z. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med brodera

Alla bokstäver i brodera

ﻃَﺮَّﺯَ
ﻃـ
ـﺮ
 
ﻃـ
ـﺮ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ـﺮ
ـﺰ
 
Ta
T
ra
r
zayn
z
 
 
Det arabiska ordet för brodera består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﺮَّﺯَ och uttalas Tarraza.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för brodera

fa33ala blir Tarraza

Vi har sett att det arabiska ordet för brodera skrivs ﻃَﺮَّﺯَ och uttalas Tarraza. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är T, r och z, blir ordet Tarraza.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som brodera

Böjningsformer av brodera

dåtid
nutid
han
Tarraza
ﻃَﺮَّﺯَ
han - dåtid
yuTarrizu
ﻳُﻄَﺮِّﺯُ
han - nutid
hon
Tarrazat
ﻃَﺮَّﺯَﺕ
hon - dåtid
tuTarrizu
ﺗُﻄَﺮِّﺯُ
hon - nutid
jag
Tarraztu
ﻃَﺮَّﺯﺕُ
jag - dåtid
'uTarrizu
ﺃُﻃَﺮِّﺯُ
jag - nutid