Arabiska för avvärja

janaba
ﺟَﻨَﺐَ
avvärja – dåtid han
yajnubu
ﻳَﺠﻨُﺐُ
avvärja – nutid han

Det arabiska verbet för att avvärja skrivs ﺟَﻨَﺐَ och uttalas janaba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﻨُﺐُ och uttalas yajnubu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet avvärja består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, nun som skrivs och uttalas n och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med avvärja

Alla bokstäver i avvärja

ﺟَﻨَﺐَ
ﺟـ
ـﻨـ
ـﺐ
 
ﺟـ
ـﻨـ
ـﺐ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
jim
j
nun
n
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för avvärja består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻨـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺐ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻨَﺐَ och uttalas janaba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för avvärja

fa3ala blir janaba

Vi har sett att det arabiska ordet för avvärja skrivs ﺟَﻨَﺐَ och uttalas janaba. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, n och b, blir ordet janaba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som avvärja

Böjningsformer av avvärja

dåtid
nutid
han
janaba
ﺟَﻨَﺐَ
han - dåtid
yajnubu
ﻳَﺠﻨُﺐُ
han - nutid
hon
janabat
ﺟَﻨَﺒَﺖ
hon - dåtid
tajnubu
ﺗَﺠﻨُﺐُ
hon - nutid
jag
janabtu
ﺟَﻨَﺒﺖُ
jag - dåtid
'ajnubu
ﺃَﺟﻨُﺐُ
jag - nutid