Arabiska för böja

Dalla3a
ﺿَﻠَّﻊَ
böja – dåtid han
yuDalli3u
ﻳُﻀَﻠِّﻊُ
böja – nutid han

Det arabiska verbet för att böja skrivs ﺿَﻠَّﻊَ och uttalas Dalla3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻀَﻠِّﻊُ och uttalas yuDalli3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet böja består av de arabiska bokstäverna Dad som skrivs och uttalas D, lam som skrivs och uttalas l och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med böja

Alla bokstäver i böja

ﺿَﻠَّﻊَ
ﺿـ
ـﻠـ
ـﻊ
 
ﺿـ
ـﻠـ
ـﻊ
 
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
Dad
D
lam
l
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för böja består av: Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺿَﻠَّﻊَ och uttalas Dalla3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för böja

fa33ala blir Dalla3a

Vi har sett att det arabiska ordet för böja skrivs ﺿَﻠَّﻊَ och uttalas Dalla3a. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är D, l och 3, blir ordet Dalla3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som böja

Böjningsformer av böja

dåtid
nutid
han
Dalla3a
ﺿَﻠَّﻊَ
han - dåtid
yuDalli3u
ﻳُﻀَﻠِّﻊُ
han - nutid
hon
Dalla3at
ﺿَﻠَّﻌَﺖ
hon - dåtid
tuDalli3u
ﺗُﻀَﻠِّﻊُ
hon - nutid
jag
Dalla3tu
ﺿَﻠَّﻌﺖُ
jag - dåtid
'uDalli3u
ﺃُﺿَﻠِّﻊُ
jag - nutid