Arabiska för tjäna

khadama
ﺧَﺪَﻡَ
tjäna – dåtid han
yakhdimu
ﻳَﺨﺪِﻡُ
tjäna – nutid han

Det arabiska verbet för att tjäna skrivs ﺧَﺪَﻡَ och uttalas khadama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺨﺪِﻡُ och uttalas yakhdimu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet tjäna består av de arabiska bokstäverna kha som skrivs och uttalas kh, dal som skrivs och uttalas d och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med tjäna

Alla bokstäver i tjäna

ﺧَﺪَﻡَ
ﺧـ
ـﺪ
 
ﺧـ
ـﺪ
 
ﺧـ
ـﺨـ
ـﺦ
ـﺪ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
kha
kh
dal
d
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för tjäna består av: Bokstaven kha som skrivs ﺥ (här som ﺧـ ) och uttalas kh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺧَﺪَﻡَ och uttalas khadama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Böjningsformer av tjäna

dåtid
nutid
han
khadama
ﺧَﺪَﻡَ
han - dåtid
yakhdimu
ﻳَﺨﺪِﻡُ
han - nutid
hon
khadamat
ﺧَﺪَﻣَﺖ
hon - dåtid
takhdimu
ﺗَﺨﺪِﻡُ
hon - nutid
jag
khadamtu
ﺧَﺪَﻣﺖُ
jag - dåtid
'akhdimu
ﺃَﺧﺪِﻡُ
jag - nutid