Arabiska för civilisera, urbanisera

maddana
ﻣَﺪَّﻥَ
civilisera, urbanisera – dåtid han
yumaddinu
ﻳُﻤَﺪِّﻥُ
civilisera, urbanisera – nutid han

Det arabiska verbet för att civilisera, urbanisera skrivs ﻣَﺪَّﻥَ och uttalas maddana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻤَﺪِّﻥُ och uttalas yumaddinu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet civilisera, urbanisera består av de arabiska bokstäverna mim som skrivs och uttalas m, dal som skrivs och uttalas d och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med civilisera, urbanisera

Alla bokstäver i civilisera, urbanisera

ﻣَﺪَّﻥَ
ﻣـ
ـﺪ
 
ﻣـ
ـﺪ
 
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺪ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
mim
m
dal
d
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för civilisera, urbanisera består av: Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ﻣـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻣَﺪَّﻥَ och uttalas maddana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för civilisera, urbanisera

fa33ala blir maddana

Vi har sett att det arabiska ordet för civilisera, urbanisera skrivs ﻣَﺪَّﻥَ och uttalas maddana. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är m, d och n, blir ordet maddana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som civilisera, urbanisera

Böjningsformer av civilisera, urbanisera

dåtid
nutid
han
maddana
ﻣَﺪَّﻥَ
han - dåtid
yumaddinu
ﻳُﻤَﺪِّﻥُ
han - nutid
hon
maddanat
ﻣَﺪَّﻧَﺖ
hon - dåtid
tumaddinu
ﺗُﻤَﺪِّﻥُ
hon - nutid
jag
maddantu
ﻣَﺪَّﻧﺖُ
jag - dåtid
'umaddinu
ﺃُﻣَﺪِّﻥُ
jag - nutid