Arabiska för mogna

naDija
ﻧَﻀِﺞَ
mogna – dåtid han
yanDaju
ﻳَﻨﻀَﺞُ
mogna – nutid han

Det arabiska verbet för att mogna skrivs ﻧَﻀِﺞَ och uttalas naDija i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻨﻀَﺞُ och uttalas yanDaju. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet mogna består av de arabiska bokstäverna nun som skrivs och uttalas n, Dad som skrivs och uttalas D och jim som skrivs och uttalas j. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med mogna

Alla bokstäver i mogna

ﻧَﻀِﺞَ
ﻧـ
ـﻀـ
ـﺞ
 
ﻧـ
ـﻀـ
ـﺞ
 
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
 
nun
n
Dad
D
jim
j
 
 
Det arabiska ordet för mogna består av: Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ـﻀـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ـﺞ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻧَﻀِﺞَ och uttalas naDija.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för mogna

fa3ila blir naDija

Vi har sett att det arabiska ordet för mogna skrivs ﻧَﻀِﺞَ och uttalas naDija. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är n, D och j, blir ordet naDija.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som mogna

Böjningsformer av mogna

dåtid
nutid
han
naDija
ﻧَﻀِﺞَ
han - dåtid
yanDaju
ﻳَﻨﻀَﺞُ
han - nutid
hon
naDijat
ﻧَﻀِﺠَﺖ
hon - dåtid
tanDaju
ﺗَﻨﻀَﺞُ
hon - nutid
jag
naDijtu
ﻧَﻀِﺠﺖُ
jag - dåtid
'anDaju
ﺃَﻧﻀَﺞُ
jag - nutid