Arabiska för hålla fast

labbada
ﻟَﺒَّﺪَ
hålla fast – dåtid han
yulabbidu
ﻳُﻠَﺒِّﺪُ
hålla fast – nutid han

Det arabiska verbet för att hålla fast skrivs ﻟَﺒَّﺪَ och uttalas labbada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻠَﺒِّﺪُ och uttalas yulabbidu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hålla fast består av de arabiska bokstäverna lam som skrivs och uttalas l, beh som skrivs och uttalas b och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hålla fast

Alla bokstäver i hålla fast

ﻟَﺒَّﺪَ
ﻟـ
ـﺒـ
ـﺪ
 
ﻟـ
ـﺒـ
ـﺪ
 
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺪ
 
lam
l
beh
b
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för hålla fast består av: Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ﻟـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻟَﺒَّﺪَ och uttalas labbada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hålla fast

fa33ala blir labbada

Vi har sett att det arabiska ordet för hålla fast skrivs ﻟَﺒَّﺪَ och uttalas labbada. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är l, b och d, blir ordet labbada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hålla fast

Böjningsformer av hålla fast

dåtid
nutid
han
labbada
ﻟَﺒَّﺪَ
han - dåtid
yulabbidu
ﻳُﻠَﺒِّﺪُ
han - nutid
hon
labbadat
ﻟَﺒَّﺪَﺕ
hon - dåtid
tulabbidu
ﺗُﻠَﺒِّﺪُ
hon - nutid
jag
labbadtu
ﻟَﺒَّﺪﺕُ
jag - dåtid
'ulabbidu
ﺃُﻟَﺒِّﺪُ
jag - nutid