Arabiska för svettas

ta3arraqa
ﺗَﻌَﺮَّﻕَ
svettas – dåtid han
yata3arraqu
ﻳَﺘَﻌَﺮَّﻕُ
svettas – nutid han

Det arabiska verbet för att svettas skrivs ﺗَﻌَﺮَّﻕَ och uttalas ta3arraqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﻌَﺮَّﻕُ och uttalas yata3arraqu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet svettas består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, ra som skrivs och uttalas r och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med svettas

Alla bokstäver i svettas

ﺗَﻌَﺮَّﻕَ
ﺗـ
ـﻌـ
ـﺮ
 
ﺗـ
ـﻌـ
ـﺮ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺮ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
ta
t
ayn
3
ra
r
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för svettas består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﻌَﺮَّﻕَ och uttalas ta3arraqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för svettas

tafa33ala blir ta3arraqa

Vi har sett att det arabiska ordet för svettas skrivs ﺗَﻌَﺮَّﻕَ och uttalas ta3arraqa. Ordet följer mönstret verb form 5. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafa33ala och ordets rotbokstäver är 3, r och q, blir ordet ta3arraqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som svettas

Böjningsformer av svettas

dåtid
nutid
han
ta3arraqa
ﺗَﻌَﺮَّﻕَ
han - dåtid
yata3arraqu
ﻳَﺘَﻌَﺮَّﻕُ
han - nutid
hon
ta3arraqat
ﺗَﻌَﺮَّﻗَﺖ
hon - dåtid
tata3arraqu
ﺗَﺘَﻌَﺮَّﻕُ
hon - nutid
jag
ta3arraqtu
ﺗَﻌَﺮَّﻗﺖُ
jag - dåtid
'ata3arraqu
ﺃَﺗَﻌَﺮَّﻕُ
jag - nutid