Arabiska för rosta

jammara
ﺟَﻤَّﺮَ
rosta – dåtid han
yujammiru
ﻳُﺠَﻤِّﺮُ
rosta – nutid han

Det arabiska verbet för att rosta skrivs ﺟَﻤَّﺮَ och uttalas jammara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺠَﻤِّﺮُ och uttalas yujammiru. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet rosta består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs ﺝ och uttalas j, mim som skrivs ﻡ och uttalas m och ra som skrivs ﺭ och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med rosta

Alla bokstäver i rosta

ﺟَﻤَّﺮَ
ﺟـ
ـﻤـ
ـﺮ
 
ﺟـ
ـﻤـ
ـﺮ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺮ
 
jim
j
mim
m
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för rosta består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻤَّﺮَ och uttalas jammara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för rosta

fa33ala blir jammara

Vi har sett att det arabiska ordet för rosta skrivs ﺟَﻤَّﺮَ och uttalas jammara. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är j, m och r, blir ordet jammara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som rosta

Böjningsformer av rosta

dåtid
nutid
han
jammara
ﺟَﻤَّﺮَ
han - dåtid
yujammiru
ﻳُﺠَﻤِّﺮُ
han - nutid
hon
jammarat
ﺟَﻤَّﺮَﺕ
hon - dåtid
tujammiru
ﺗُﺠَﻤِّﺮُ
hon - nutid
jag
jammartu
ﺟَﻤَّﺮﺕُ
jag - dåtid
'ujammiru
ﺃُﺟَﻤِّﺮُ
jag - nutid