Arabiska för gipsa

jabbasa
ﺟَﺒَّﺲَ
gipsa – dåtid han
yujabbisu
ﻳُﺠَﺒِّﺲُ
gipsa – nutid han

Det arabiska verbet för att gipsa skrivs ﺟَﺒَّﺲَ och uttalas jabbasa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺠَﺒِّﺲُ och uttalas yujabbisu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet gipsa består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, beh som skrivs och uttalas b och sin som skrivs och uttalas s. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med gipsa

Alla bokstäver i gipsa

ﺟَﺒَّﺲَ
ﺟـ
ـﺒـ
ـﺲ
 
ﺟـ
ـﺒـ
ـﺲ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
 
jim
j
beh
b
sin
s
 
 
Det arabiska ordet för gipsa består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ـﺲ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﺒَّﺲَ och uttalas jabbasa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för gipsa

fa33ala blir jabbasa

Vi har sett att det arabiska ordet för gipsa skrivs ﺟَﺒَّﺲَ och uttalas jabbasa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är j, b och s, blir ordet jabbasa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som gipsa

Böjningsformer av gipsa

dåtid
nutid
han
jabbasa
ﺟَﺒَّﺲَ
han - dåtid
yujabbisu
ﻳُﺠَﺒِّﺲُ
han - nutid
hon
jabbasat
ﺟَﺒَّﺴَﺖ
hon - dåtid
tujabbisu
ﺗُﺠَﺒِّﺲُ
hon - nutid
jag
jabbastu
ﺟَﺒَّﺴﺖُ
jag - dåtid
'ujabbisu
ﺃُﺟَﺒِّﺲُ
jag - nutid