Arabiska för härröra

naba3a
ﻧَﺒَﻊَ
härröra – dåtid han
yanba3u
ﻳَﻨﺒَﻊُ
härröra – nutid han

Det arabiska verbet för att härröra skrivs ﻧَﺒَﻊَ och uttalas naba3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻨﺒَﻊُ och uttalas yanba3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet härröra består av de arabiska bokstäverna nun som skrivs och uttalas n, beh som skrivs och uttalas b och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med härröra

Alla bokstäver i härröra

ﻧَﺒَﻊَ
ﻧـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﻧـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
nun
n
beh
b
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för härröra består av: Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻧَﺒَﻊَ och uttalas naba3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för härröra

fa3ala blir naba3a

Vi har sett att det arabiska ordet för härröra skrivs ﻧَﺒَﻊَ och uttalas naba3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är n, b och 3, blir ordet naba3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som härröra

Böjningsformer av härröra

dåtid
nutid
han
naba3a
ﻧَﺒَﻊَ
han - dåtid
yanba3u
ﻳَﻨﺒَﻊُ
han - nutid
hon
naba3at
ﻧَﺒَﻌَﺖ
hon - dåtid
tanba3u
ﺗَﻨﺒَﻊُ
hon - nutid
jag
naba3tu
ﻧَﺒَﻌﺖُ
jag - dåtid
'anba3u
ﺃَﻧﺒَﻊُ
jag - nutid