Arabiska för hacka

harrama
ﻫَﺮَّﻡَ
hacka – dåtid han
yuharrimu
ﻳُﻬَﺮِّﻡُ
hacka – nutid han

Det arabiska verbet för att hacka skrivs ﻫَﺮَّﻡَ och uttalas harrama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻬَﺮِّﻡُ och uttalas yuharrimu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hacka består av de arabiska bokstäverna ha som skrivs och uttalas h, ra som skrivs och uttalas r och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hacka

Alla bokstäver i hacka

ﻫَﺮَّﻡَ
ﻫـ
ـﺮ
 
ﻫـ
ـﺮ
 
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ـﺮ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
ha
h
ra
r
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för hacka består av: Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻫَﺮَّﻡَ och uttalas harrama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hacka

fa33ala blir harrama

Vi har sett att det arabiska ordet för hacka skrivs ﻫَﺮَّﻡَ och uttalas harrama. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är h, r och m, blir ordet harrama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hacka

Böjningsformer av hacka

dåtid
nutid
han
harrama
ﻫَﺮَّﻡَ
han - dåtid
yuharrimu
ﻳُﻬَﺮِّﻡُ
han - nutid
hon
harramat
ﻫَﺮَّﻣَﺖ
hon - dåtid
tuharrimu
ﺗُﻬَﺮِّﻡُ
hon - nutid
jag
harramtu
ﻫَﺮَّﻣﺖُ
jag - dåtid
'uharrimu
ﺃُﻫَﺮِّﻡُ
jag - nutid