Arabiska för dia

Dara3a
ﺿَﺮَﻉَ
dia – dåtid han
yaDru3u
ﻳَﻀﺮُﻉُ
dia – nutid han

Det arabiska verbet för att dia skrivs ﺿَﺮَﻉَ och uttalas Dara3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻀﺮُﻉُ och uttalas yaDru3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dia består av de arabiska bokstäverna Dad som skrivs och uttalas D, ra som skrivs och uttalas r och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dia

Alla bokstäver i dia

ﺿَﺮَﻉَ
ﺿـ
ـﺮ
 
ﺿـ
ـﺮ
 
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ـﺮ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
Dad
D
ra
r
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för dia består av: Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺿَﺮَﻉَ och uttalas Dara3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dia

fa3ala blir Dara3a

Vi har sett att det arabiska ordet för dia skrivs ﺿَﺮَﻉَ och uttalas Dara3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är D, r och 3, blir ordet Dara3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dia

Böjningsformer av dia

dåtid
nutid
han
Dara3a
ﺿَﺮَﻉَ
han - dåtid
yaDru3u
ﻳَﻀﺮُﻉُ
han - nutid
hon
Dara3at
ﺿَﺮَﻋَﺖ
hon - dåtid
taDru3u
ﺗَﻀﺮُﻉُ
hon - nutid
jag
Dara3tu
ﺿَﺮَﻋﺖُ
jag - dåtid
'aDru3u
ﺃَﺿﺮُﻉُ
jag - nutid