Arabiska för blinka

Tarafa
ﻃَﺮَﻑَ
blinka – dåtid han
yaTrifu
ﻳَﻄﺮِﻑُ
blinka – nutid han

Det arabiska verbet för att blinka skrivs ﻃَﺮَﻑَ och uttalas Tarafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻄﺮِﻑُ och uttalas yaTrifu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet blinka består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, ra som skrivs och uttalas r och fa som skrivs och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med blinka

Alla bokstäver i blinka

ﻃَﺮَﻑَ
ﻃـ
ـﺮ
 
ﻃـ
ـﺮ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ـﺮ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
Ta
T
ra
r
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för blinka består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﺮَﻑَ och uttalas Tarafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för blinka

fa3ala blir Tarafa

Vi har sett att det arabiska ordet för blinka skrivs ﻃَﺮَﻑَ och uttalas Tarafa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är T, r och f, blir ordet Tarafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som blinka

Böjningsformer av blinka

dåtid
nutid
han
Tarafa
ﻃَﺮَﻑَ
han - dåtid
yaTrifu
ﻳَﻄﺮِﻑُ
han - nutid
hon
Tarafat
ﻃَﺮَﻓَﺖ
hon - dåtid
taTrifu
ﺗَﻄﺮِﻑُ
hon - nutid
jag
Taraftu
ﻃَﺮَﻓﺖُ
jag - dåtid
'aTrifu
ﺃَﻃﺮِﻑُ
jag - nutid