Arabiska för vara ung, vara ungdomlig

fatiya
ﻓَﺘِﻲَ
vara ung, vara ungdomlig – dåtid han
yaftaa
ﻳَﻔﺘَﻰ
vara ung, vara ungdomlig – nutid han

Det arabiska verbet för att vara ung, vara ungdomlig skrivs ﻓَﺘِﻲَ och uttalas fatiya i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﺘَﻰ och uttalas yaftaa. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet vara ung, vara ungdomlig består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, ta som skrivs och uttalas t och ya som skrivs och uttalas y. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med vara ung, vara ungdomlig

Alla bokstäver i vara ung, vara ungdomlig

ﻓَﺘِﻲَ
ﻓـ
ـﺘـ
ـﻲ
 
ﻓـ
ـﺘـ
ـﻲ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
 
fa
f
ta
t
ya
y
 
 
Det arabiska ordet för vara ung, vara ungdomlig består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ (här som ـﻲ ) och uttalas y och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﺘِﻲَ och uttalas fatiya.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för vara ung, vara ungdomlig

fa3ila blir fatiya

Vi har sett att det arabiska ordet för vara ung, vara ungdomlig skrivs ﻓَﺘِﻲَ och uttalas fatiya. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är f, t och y, blir ordet fatiya.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som vara ung, vara ungdomlig

Böjningsformer av vara ung, vara ungdomlig

dåtid
nutid
han
fatiya
ﻓَﺘِﻲَ
han - dåtid
yaftaa
ﻳَﻔﺘَﻰ
han - nutid
hon
fatiyat
ﻓَﺘِﻴَﺖ
hon - dåtid
taftaa
ﺗَﻔﺘَﻰ
hon - nutid
jag
fatiitu
ﻓَﺘِﻴﺖُ
jag - dåtid
'aftaa
ﺃَﻓﺘَﻰ
jag - nutid