Arabiska för betona

nabara
ﻧَﺒَﺮَ
betona – dåtid han
yanbiru
ﻳَﻨﺒِﺮُ
betona – nutid han

Det arabiska verbet för att betona skrivs ﻧَﺒَﺮَ och uttalas nabara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻨﺒِﺮُ och uttalas yanbiru. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet betona består av de arabiska bokstäverna nun som skrivs och uttalas n, beh som skrivs och uttalas b och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med betona

Alla bokstäver i betona

ﻧَﺒَﺮَ
ﻧـ
ـﺒـ
ـﺮ
 
ﻧـ
ـﺒـ
ـﺮ
 
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺮ
 
nun
n
beh
b
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för betona består av: Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻧَﺒَﺮَ och uttalas nabara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för betona

fa3ala blir nabara

Vi har sett att det arabiska ordet för betona skrivs ﻧَﺒَﺮَ och uttalas nabara. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är n, b och r, blir ordet nabara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som betona

Böjningsformer av betona

dåtid
nutid
han
nabara
ﻧَﺒَﺮَ
han - dåtid
yanbiru
ﻳَﻨﺒِﺮُ
han - nutid
hon
nabarat
ﻧَﺒَﺮَﺕ
hon - dåtid
tanbiru
ﺗَﻨﺒِﺮُ
hon - nutid
jag
nabartu
ﻧَﺒَﺮﺕُ
jag - dåtid
'anbiru
ﺃَﻧﺒِﺮُ
jag - nutid