Arabiska för skrika

za3aqa
ﺯَﻋَﻖَ
skrika – dåtid han
yaz3aqu
ﻳَﺰﻋَﻖُ
skrika – nutid han

Det arabiska verbet för att skrika skrivs ﺯَﻋَﻖَ och uttalas za3aqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺰﻋَﻖُ och uttalas yaz3aqu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet skrika består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs ﺯ och uttalas z, ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3 och qaf som skrivs ﻕ och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med skrika

Alla bokstäver i skrika

ﺯَﻋَﻖَ
ﻋـ
ـﻖ
 
ﻋـ
ـﻖ
 
ـﺰ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
zayn
z
ayn
3
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för skrika består av: Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻖ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺯَﻋَﻖَ och uttalas za3aqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för skrika

fa3ala blir za3aqa

Vi har sett att det arabiska ordet för skrika skrivs ﺯَﻋَﻖَ och uttalas za3aqa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är z, 3 och q, blir ordet za3aqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som skrika

Böjningsformer av skrika

dåtid
nutid
han
za3aqa
ﺯَﻋَﻖَ
han - dåtid
yaz3aqu
ﻳَﺰﻋَﻖُ
han - nutid
hon
za3aqat
ﺯَﻋَﻘَﺖ
hon - dåtid
taz3aqu
ﺗَﺰﻋَﻖُ
hon - nutid
jag
za3aqtu
ﺯَﻋَﻘﺖُ
jag - dåtid
'az3aqu
ﺃَﺯﻋَﻖُ
jag - nutid