Arabiska för ösregna

haTala
ﻫَﻄَﻞَ
ösregna – dåtid han
yahTulu
ﻳَﻬﻄُﻞُ
ösregna – nutid han

Det arabiska verbet för att ösregna skrivs ﻫَﻄَﻞَ och uttalas haTala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻬﻄُﻞُ och uttalas yahTulu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ösregna består av de arabiska bokstäverna ha som skrivs och uttalas h, Ta som skrivs och uttalas T och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ösregna

Alla bokstäver i ösregna

ﻫَﻄَﻞَ
ﻫـ
ـﻄـ
ـﻞ
 
ﻫـ
ـﻄـ
ـﻞ
 
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
ha
h
Ta
T
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för ösregna består av: Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ـﻄـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻫَﻄَﻞَ och uttalas haTala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ösregna

fa3ala blir haTala

Vi har sett att det arabiska ordet för ösregna skrivs ﻫَﻄَﻞَ och uttalas haTala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är h, T och l, blir ordet haTala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ösregna

Böjningsformer av ösregna

dåtid
nutid
han
haTala
ﻫَﻄَﻞَ
han - dåtid
yahTulu
ﻳَﻬﻄُﻞُ
han - nutid
hon
haTalat
ﻫَﻄَﻠَﺖ
hon - dåtid
tahTulu
ﺗَﻬﻄُﻞُ
hon - nutid
jag
haTaltu
ﻫَﻄَﻠﺖُ
jag - dåtid
'ahTulu
ﺃَﻫﻄُﻞُ
jag - nutid