Arabiska för berömma

madaHa
ﻣَﺪَﺡَ
berömma – dåtid han
yamdiHu
ﻳَﻤﺪِﺡُ
berömma – nutid han

Det arabiska verbet för att berömma skrivs ﻣَﺪَﺡَ och uttalas madaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻤﺪِﺡُ och uttalas yamdiHu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet berömma består av de arabiska bokstäverna mim som skrivs och uttalas m, dal som skrivs och uttalas d och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med berömma

Alla bokstäver i berömma

ﻣَﺪَﺡَ
ﻣـ
ـﺪ
 
ﻣـ
ـﺪ
 
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺪ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
mim
m
dal
d
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för berömma består av: Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ﻣـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻣَﺪَﺡَ och uttalas madaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för berömma

fa3ala blir madaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för berömma skrivs ﻣَﺪَﺡَ och uttalas madaHa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är m, d och H, blir ordet madaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som berömma

Böjningsformer av berömma

dåtid
nutid
han
madaHa
ﻣَﺪَﺡَ
han - dåtid
yamdiHu
ﻳَﻤﺪِﺡُ
han - nutid
hon
madaHat
ﻣَﺪَﺣَﺖ
hon - dåtid
tamdiHu
ﺗَﻤﺪِﺡُ
hon - nutid
jag
madaHtu
ﻣَﺪَﺣﺖُ
jag - dåtid
'amdiHu
ﺃَﻣﺪِﺡُ
jag - nutid