Arabiska för vara säker

jazama
ﺟَﺰَﻡَ
vara säker – dåtid han
yajzamu
ﻳَﺠﺰَﻡُ
vara säker – nutid han

Det arabiska verbet för att vara säker skrivs ﺟَﺰَﻡَ och uttalas jazama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﺰَﻡُ och uttalas yajzamu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet vara säker består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, zayn som skrivs och uttalas z och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med vara säker

Alla bokstäver i vara säker

ﺟَﺰَﻡَ
ﺟـ
ـﺰ
 
ﺟـ
ـﺰ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺰ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
jim
j
zayn
z
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för vara säker består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﺰَﻡَ och uttalas jazama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för vara säker

fa3ala blir jazama

Vi har sett att det arabiska ordet för vara säker skrivs ﺟَﺰَﻡَ och uttalas jazama. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, z och m, blir ordet jazama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som vara säker

Böjningsformer av vara säker

dåtid
nutid
han
jazama
ﺟَﺰَﻡَ
han - dåtid
yajzamu
ﻳَﺠﺰَﻡُ
han - nutid
hon
jazamat
ﺟَﺰَﻣَﺖ
hon - dåtid
tajzamu
ﺗَﺠﺰَﻡُ
hon - nutid
jag
jazamtu
ﺟَﺰَﻣﺖُ
jag - dåtid
'ajzamu
ﺃَﺟﺰَﻡُ
jag - nutid