Arabiska för dra tillbaka huvudet, huka

qaba3a
ﻗَﺒَﻊَ
dra tillbaka huvudet, huka – dåtid han
yaqba3u
ﻳَﻘﺒَﻊُ
dra tillbaka huvudet, huka – nutid han

Det arabiska verbet för att dra tillbaka huvudet, huka skrivs ﻗَﺒَﻊَ och uttalas qaba3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻘﺒَﻊُ och uttalas yaqba3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dra tillbaka huvudet, huka består av de arabiska bokstäverna qaf som skrivs och uttalas q, beh som skrivs och uttalas b och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dra tillbaka huvudet, huka

Alla bokstäver i dra tillbaka huvudet, huka

ﻗَﺒَﻊَ
ﻗـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﻗـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
qaf
q
beh
b
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för dra tillbaka huvudet, huka består av: Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ﻗـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻗَﺒَﻊَ och uttalas qaba3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dra tillbaka huvudet, huka

fa3ala blir qaba3a

Vi har sett att det arabiska ordet för dra tillbaka huvudet, huka skrivs ﻗَﺒَﻊَ och uttalas qaba3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är q, b och 3, blir ordet qaba3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dra tillbaka huvudet, huka

Böjningsformer av dra tillbaka huvudet, huka

dåtid
nutid
han
qaba3a
ﻗَﺒَﻊَ
han - dåtid
yaqba3u
ﻳَﻘﺒَﻊُ
han - nutid
hon
qaba3at
ﻗَﺒَﻌَﺖ
hon - dåtid
taqba3u
ﺗَﻘﺒَﻊُ
hon - nutid
jag
qaba3tu
ﻗَﺒَﻌﺖُ
jag - dåtid
'aqba3u
ﺃَﻗﺒَﻊُ
jag - nutid