Arabiska för berömma, prisa

Hammada
ﺣَﻤَّﺪَ
berömma, prisa – dåtid han
yuHammidu
ﻳُﺤَﻤِّﺪُ
berömma, prisa – nutid han

Det arabiska verbet för att berömma, prisa skrivs ﺣَﻤَّﺪَ och uttalas Hammada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺤَﻤِّﺪُ och uttalas yuHammidu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet berömma, prisa består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, mim som skrivs och uttalas m och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med berömma, prisa

Alla bokstäver i berömma, prisa

ﺣَﻤَّﺪَ
ﺣـ
ـﻤـ
ـﺪ
 
ﺣـ
ـﻤـ
ـﺪ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺪ
 
Ha
H
mim
m
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för berömma, prisa består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﻤَّﺪَ och uttalas Hammada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för berömma, prisa

fa33ala blir Hammada

Vi har sett att det arabiska ordet för berömma, prisa skrivs ﺣَﻤَّﺪَ och uttalas Hammada. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är H, m och d, blir ordet Hammada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som berömma, prisa

Böjningsformer av berömma, prisa

dåtid
nutid
han
Hammada
ﺣَﻤَّﺪَ
han - dåtid
yuHammidu
ﻳُﺤَﻤِّﺪُ
han - nutid
hon
Hammadat
ﺣَﻤَّﺪَﺕ
hon - dåtid
tuHammidu
ﺗُﺤَﻤِّﺪُ
hon - nutid
jag
Hammadtu
ﺣَﻤَّﺪﺕُ
jag - dåtid
'uHammidu
ﺃُﺣَﻤِّﺪُ
jag - nutid