Arabiska för hugga, utmana

Ta3ana
ﻃَﻌَﻦَ
hugga, utmana – dåtid han
yaT3anu
ﻳَﻄﻌَﻦُ
hugga, utmana – nutid han

Det arabiska verbet för att hugga, utmana skrivs ﻃَﻌَﻦَ och uttalas Ta3ana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻄﻌَﻦُ och uttalas yaT3anu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hugga, utmana består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, ayn som skrivs och uttalas 3 och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hugga, utmana

Alla bokstäver i hugga, utmana

ﻃَﻌَﻦَ
ﻃـ
ـﻌـ
ـﻦ
 
ﻃـ
ـﻌـ
ـﻦ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
Ta
T
ayn
3
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för hugga, utmana består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻦ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﻌَﻦَ och uttalas Ta3ana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hugga, utmana

fa3ala blir Ta3ana

Vi har sett att det arabiska ordet för hugga, utmana skrivs ﻃَﻌَﻦَ och uttalas Ta3ana. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är T, 3 och n, blir ordet Ta3ana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hugga, utmana

Böjningsformer av hugga, utmana

dåtid
nutid
han
Ta3ana
ﻃَﻌَﻦَ
han - dåtid
yaT3anu
ﻳَﻄﻌَﻦُ
han - nutid
hon
Ta3anat
ﻃَﻌَﻨَﺖ
hon - dåtid
taT3anu
ﺗَﻄﻌَﻦُ
hon - nutid
jag
Ta3antu
ﻃَﻌَﻨﺖُ
jag - dåtid
'aT3anu
ﺃَﻃﻌَﻦُ
jag - nutid