Arabiska för anlända

wafada
ﻭَﻓَﺪَ
anlända – dåtid han
yafidu
ﻳَﻔِﺪُ
anlända – nutid han

Det arabiska verbet för att anlända skrivs ﻭَﻓَﺪَ och uttalas wafada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔِﺪُ och uttalas yafidu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet anlända består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, fa som skrivs och uttalas f och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med anlända

Alla bokstäver i anlända

ﻭَﻓَﺪَ
ﻓـ
ـﺪ
 
ﻓـ
ـﺪ
 
ـﻮ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ـﺪ
 
waw
w
fa
f
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för anlända består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﻓَﺪَ och uttalas wafada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för anlända

fa3ala blir wafada

Vi har sett att det arabiska ordet för anlända skrivs ﻭَﻓَﺪَ och uttalas wafada. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är w, f och d, blir ordet wafada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som anlända

Böjningsformer av anlända

dåtid
nutid
han
wafada
ﻭَﻓَﺪَ
han - dåtid
yafidu
ﻳَﻔِﺪُ
han - nutid
hon
wafadat
ﻭَﻓَﺪَﺕ
hon - dåtid
tafidu
ﺗَﻔِﺪُ
hon - nutid
jag
wafadtu
ﻭَﻓَﺪﺕُ
jag - dåtid
'afidu
ﺃَﻓِﺪُ
jag - nutid