Arabiska för bli förkyld

zakama
ﺯَﻛَﻢَ
bli förkyld – dåtid han
yazkamu
ﻳَﺰﻛَﻢُ
bli förkyld – nutid han

Det arabiska verbet för att bli förkyld skrivs ﺯَﻛَﻢَ och uttalas zakama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺰﻛَﻢُ och uttalas yazkamu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bli förkyld består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs och uttalas z, kaf som skrivs och uttalas k och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bli förkyld

Alla bokstäver i bli förkyld

ﺯَﻛَﻢَ
ﻛـ
ـﻢ
 
ﻛـ
ـﻢ
 
ـﺰ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
zayn
z
kaf
k
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för bli förkyld består av: Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺯَﻛَﻢَ och uttalas zakama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bli förkyld

fa3ala blir zakama

Vi har sett att det arabiska ordet för bli förkyld skrivs ﺯَﻛَﻢَ och uttalas zakama. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är z, k och m, blir ordet zakama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bli förkyld

Böjningsformer av bli förkyld

dåtid
nutid
han
zakama
ﺯَﻛَﻢَ
han - dåtid
yazkamu
ﻳَﺰﻛَﻢُ
han - nutid
hon
zakamat
ﺯَﻛَﻤَﺖ
hon - dåtid
tazkamu
ﺗَﺰﻛَﻢُ
hon - nutid
jag
zakamtu
ﺯَﻛَﻤﺖُ
jag - dåtid
'azkamu
ﺃَﺯﻛَﻢُ
jag - nutid