Arabiska för forma

jabala
ﺟَﺒَﻞَ
forma – dåtid han
yajbilu
ﻳَﺠﺒِﻞُ
forma – nutid han

Det arabiska verbet för att forma skrivs ﺟَﺒَﻞَ och uttalas jabala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﺒِﻞُ och uttalas yajbilu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet forma består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, beh som skrivs och uttalas b och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med forma

Alla bokstäver i forma

ﺟَﺒَﻞَ
ﺟـ
ـﺒـ
ـﻞ
 
ﺟـ
ـﺒـ
ـﻞ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
jim
j
beh
b
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för forma består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﺒَﻞَ och uttalas jabala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för forma

fa3ala blir jabala

Vi har sett att det arabiska ordet för forma skrivs ﺟَﺒَﻞَ och uttalas jabala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, b och l, blir ordet jabala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som forma

Böjningsformer av forma

dåtid
nutid
han
jabala
ﺟَﺒَﻞَ
han - dåtid
yajbilu
ﻳَﺠﺒِﻞُ
han - nutid
hon
jabalat
ﺟَﺒَﻠَﺖ
hon - dåtid
tajbilu
ﺗَﺠﺒِﻞُ
hon - nutid
jag
jabaltu
ﺟَﺒَﻠﺖُ
jag - dåtid
'ajbilu
ﺃَﺟﺒِﻞُ
jag - nutid