Arabiska för tillåta

samaHa
ﺳَﻤَﺢَ
tillåta – dåtid han
yasmaHu
ﻳَﺴﻤَﺢُ
tillåta – nutid han

Det arabiska verbet för att tillåta skrivs ﺳَﻤَﺢَ och uttalas samaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﻤَﺢُ och uttalas yasmaHu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet tillåta består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, mim som skrivs och uttalas m och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med tillåta

Alla bokstäver i tillåta

ﺳَﻤَﺢَ
ﺳـ
ـﻤـ
ـﺢ
 
ﺳـ
ـﻤـ
ـﺢ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
sin
s
mim
m
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för tillåta består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺢ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﻤَﺢَ och uttalas samaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för tillåta

fa3ala blir samaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för tillåta skrivs ﺳَﻤَﺢَ och uttalas samaHa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är s, m och H, blir ordet samaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som tillåta

Böjningsformer av tillåta

dåtid
nutid
han
samaHa
ﺳَﻤَﺢَ
han - dåtid
yasmaHu
ﻳَﺴﻤَﺢُ
han - nutid
hon
samaHat
ﺳَﻤَﺤَﺖ
hon - dåtid
tasmaHu
ﺗَﺴﻤَﺢُ
hon - nutid
jag
samaHtu
ﺳَﻤَﺤﺖُ
jag - dåtid
'asmaHu
ﺃَﺳﻤَﺢُ
jag - nutid