Arabiska för svälja

bala3a
ﺑَﻠَﻊَ
svälja – dåtid han
yabli3u
ﻳَﺒﻠِﻊُ
svälja – nutid han

Det arabiska verbet för att svälja skrivs ﺑَﻠَﻊَ och uttalas bala3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺒﻠِﻊُ och uttalas yabli3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet svälja består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs och uttalas b, lam som skrivs och uttalas l och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med svälja

Alla bokstäver i svälja

ﺑَﻠَﻊَ
ﺑـ
ـﻠـ
ـﻊ
 
ﺑـ
ـﻠـ
ـﻊ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
beh
b
lam
l
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för svälja består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﻠَﻊَ och uttalas bala3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för svälja

fa3ala blir bala3a

Vi har sett att det arabiska ordet för svälja skrivs ﺑَﻠَﻊَ och uttalas bala3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är b, l och 3, blir ordet bala3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som svälja

Böjningsformer av svälja

dåtid
nutid
han
bala3a
ﺑَﻠَﻊَ
han - dåtid
yabli3u
ﻳَﺒﻠِﻊُ
han - nutid
hon
bala3at
ﺑَﻠَﻌَﺖ
hon - dåtid
tabli3u
ﺗَﺒﻠِﻊُ
hon - nutid
jag
bala3tu
ﺑَﻠَﻌﺖُ
jag - dåtid
'abli3u
ﺃَﺑﻠِﻊُ
jag - nutid