Arabiska för paddla, ro

jadafa
ﺟَﺪَﻑَ
paddla, ro – dåtid han
yajdifu
ﻳَﺠﺪِﻑُ
paddla, ro – nutid han

Det arabiska verbet för att paddla, ro skrivs ﺟَﺪَﻑَ och uttalas jadafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﺪِﻑُ och uttalas yajdifu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet paddla, ro består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs ﺝ och uttalas j, dal som skrivs ﺩ och uttalas d och fa som skrivs ﻑ och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med paddla, ro

Alla bokstäver i paddla, ro

ﺟَﺪَﻑَ
ﺟـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺪ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
jim
j
dal
d
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för paddla, ro består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﺪَﻑَ och uttalas jadafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för paddla, ro

fa3ala blir jadafa

Vi har sett att det arabiska ordet för paddla, ro skrivs ﺟَﺪَﻑَ och uttalas jadafa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, d och f, blir ordet jadafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som paddla, ro

Böjningsformer av paddla, ro

dåtid
nutid
han
jadafa
ﺟَﺪَﻑَ
han - dåtid
yajdifu
ﻳَﺠﺪِﻑُ
han - nutid
hon
jadafat
ﺟَﺪَﻓَﺖ
hon - dåtid
tajdifu
ﺗَﺠﺪِﻑُ
hon - nutid
jag
jadaftu
ﺟَﺪَﻓﺖُ
jag - dåtid
'ajdifu
ﺃَﺟﺪِﻑُ
jag - nutid