Arabiska för blekna, slockna

hamada
ﻫَﻤَﺪَ
blekna, slockna – dåtid han
yahmadu
ﻳَﻬﻤَﺪُ
blekna, slockna – nutid han

Det arabiska verbet för att blekna, slockna skrivs ﻫَﻤَﺪَ och uttalas hamada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻬﻤَﺪُ och uttalas yahmadu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet blekna, slockna består av de arabiska bokstäverna ha som skrivs ﻩ och uttalas h, mim som skrivs ﻡ och uttalas m och dal som skrivs ﺩ och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Alla bokstäver i blekna, slockna

ﻫَﻤَﺪَ
ﻫـ
ـﻤـ
ـﺪ
 
ﻫـ
ـﻤـ
ـﺪ
 
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺪ
 
ha
h
mim
m
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för blekna, slockna består av: Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻫَﻤَﺪَ och uttalas hamada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för blekna, slockna

fa3ala blir hamada

Vi har sett att det arabiska ordet för blekna, slockna skrivs ﻫَﻤَﺪَ och uttalas hamada. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är h, m och d, blir ordet hamada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som blekna, slockna

Böjningsformer av blekna, slockna

dåtid
nutid
han
hamada
ﻫَﻤَﺪَ
han - dåtid
yahmadu
ﻳَﻬﻤَﺪُ
han - nutid
hon
hamadat
ﻫَﻤَﺪَﺕ
hon - dåtid
tahmadu
ﺗَﻬﻤَﺪُ
hon - nutid
jag
hamadtu
ﻫَﻤَﺪﺕُ
jag - dåtid
'ahmadu
ﺃَﻫﻤَﺪُ
jag - nutid