Arabiska för trycka

kabasa
ﻛَﺒَﺲَ
trycka – dåtid han
yakbisu
ﻳَﻜﺒِﺲُ
trycka – nutid han

Det arabiska verbet för att trycka skrivs ﻛَﺒَﺲَ och uttalas kabasa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻜﺒِﺲُ och uttalas yakbisu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet trycka består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs ﻙ och uttalas k, beh som skrivs ﺏ och uttalas b och sin som skrivs ﺱ och uttalas s. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med trycka

Alla bokstäver i trycka

ﻛَﺒَﺲَ
ﻛـ
ـﺒـ
ـﺲ
 
ﻛـ
ـﺒـ
ـﺲ
 
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
 
kaf
k
beh
b
sin
s
 
 
Det arabiska ordet för trycka består av: Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ـﺲ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻛَﺒَﺲَ och uttalas kabasa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för trycka

fa3ala blir kabasa

Vi har sett att det arabiska ordet för trycka skrivs ﻛَﺒَﺲَ och uttalas kabasa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är k, b och s, blir ordet kabasa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som trycka

Böjningsformer av trycka

dåtid
nutid
han
kabasa
ﻛَﺒَﺲَ
han - dåtid
yakbisu
ﻳَﻜﺒِﺲُ
han - nutid
hon
kabasat
ﻛَﺒَﺴَﺖ
hon - dåtid
takbisu
ﺗَﻜﺒِﺲُ
hon - nutid
jag
kabastu
ﻛَﺒَﺴﺖُ
jag - dåtid
'akbisu
ﺃَﻛﺒِﺲُ
jag - nutid